Pages

Monday, September 28, 2009

HARI KEMENANGAN

Salam aidilfitri buat semua…. TAQABBALALLAHU MINNAA WA MINKUM ….Semoga ALLAH menerima amalan kami dan amalan kamu. Kullu ‘am wa antum bikhair…. Di kesempatan ini saya ingin memohon maaf dar kawan-kawan,guru-guru serta semua yang mengenali diri ini jika ada kesilapan harap dimaafkan……ingin di kongsi sedikit pengalaman beraya tahun ni.

RAYA PERTAMA

Duduk rumah je….. cam biasa,tiap-tiap tahun,raya pertama sambut tetamu je lah.Solat sunat hari raya kat musolla depan rumah.Abang kie (abang ke5) menjadi imam solat dan pengkhutbah.kunjungan dari sahabat UM ( afif & hafiz)… tengahari terlelap…huhuhuhu

RAYA KEDUA

Cam tahun-tahun yang sudah,raya kedua pegi jalan-jalan kat umah sedara-mara….sehari kat kampong ayah (kg pangkal pisang peringat)…..pukul 6.30 ptng baru balik rumah…. Sory ye buat sahabat-sahabat yang jemput ke rumah hari raya ke-2….. tak sempat nak pergi terutama buat mantan ketua kelas 5 science 2006 (fadhli) MAIP…..

RAYA KETIGA

Beraya dengan Menteri Besar Kelantan di LUNDANG dalam majlis bersama anak Kelantan di perantauan…. Bersama sahabat karib (sahal & fadhli che yusoff)…. Antara bait-bait ucapan dari Tok Guru yang amat bermakna (secara ringkas –ayatnya tak sama tapi maksud lebih kurang la) :
* Umat islam(melayu) kena ubah sebutan dari bulan puasa kepada bulan Ramadhan kerana bila di sebut bulan Ramadhan umat islam bukan sahaja diwajibkan untuk berpuasa bahkan digalakkan untuk tadarrus,qiamullail,sedekah dan pelbagai amal soleh.Tapi bila disebut bulan puasa,minda orang melayu akan nampak puasa sahaja.(telah disebut pada tahun lepas dalam majlis yang sama dan tempat yang sama)
Petang……. Pergi rumah ustaz solah (penasihat BDLKP & EX-BDLKP) dengan sahal…..lepas asar pergi sekolah untuk siapkan tempat untuk majlis muktamar EX-BDLKP dan majlis Ijtima’ Aidilfitri …..

RAYA KEEMPAT

Wahhhhhhhhhh……………. Sehari beraya kat sekolah…… huhuhuhu…….. sungguh penat tapi gembira…… dipertanggunjawabkan untuk jadi pengarah program,Alhamdulillah program berjalan lancar……….lepas asar balik rumah tertidur……malamnye demam ….dapat dua jemputan .satu dari sahabat dan satu lagi dari abang…asalnye tak mau pegi dua-dua kerana pening kepala (letih berprogram) tapi memandangan abang yang ajak pegi rumah ,di gagahkan jua hati ini untuk pergi..... sory kawan-kawan yang ter’miss’ untuk ana pergi ke rumah….. buat khomeni & “the geng” sory yek….. tak bleh ponteng….. gua jadi pengarah program…. Kalau ajk biasa gua ponteng gak..satu “amanah” besar terpikul pada hari ini… ianya bermula selepas di bubarkan pimpinan lama EX-BDLKP…. Moga ALLAH membantu saya & kita semua….AMEEN

No comments:

Post a Comment